Geng Aku

Sunday, January 13, 2013

Debat Kedai Kopi (cerita fiksyen)

Pak Abu, Pak Mail, dan Pak Samad... Rakan karib yg sentiasa bersama dari muda hingga tua. Hobi mereka ialah bersembang di waktu petang. Setiap hari, ada saja perdebatan yg mereka buat hingga kekadang tak pernah ada penamat...

Pak Samad: Mail, Abu, aku rasa aku suka lah tengok kereta Myvi, besar, selesa, murah. Jom kita beli sama-
                    sama.

Pak Mail: Eh, ye ke? aku tengok Proton Saga lagi cantik la, nampak sporty gitu. Sesuai untuk orang yg
                berjiwa muda macam aku. (Sambil tersenyum menampakkan giginya yg tinggal sebatang itu)

Pak Abu: Mana boleh! Aku lagi suka kereta Viva, lagi jimat antara semua. Kos nak servis pun tak tinggi.
               (Pak Abu yg bersaiz kecil meninggikan suaranya)

Dan... perdebatan itu berlangsunglah dari selepas waktu Asar, hinggalah ke waktu Isyak. Masing-masing dengan hujah sendiri. Masing-masing hendak menang. Tapi mereka lupa, waktu Maghrib sudah pun terlepas... Isu yang tadinya mereka debatkan belum jua nampak penyelesaiannya dan solat, yang menjadi perkara wajib untuk mereka, terabai...

...................................................................................................................................................................

Kadang2 kita lupa:

Kita debatkan tentang sesuatu perkara sekadar hendak menangkan apa yg kita suka, namun kita lupa, setiap orang ada pendapat mereka sendiri... Kita gagal untuk raikan perbezaan.

Yang kita tahu, pendapat kita sahaja yang betul. Kita tutup telinga bila orang lain memberi hujah mereka. Kita akan cuba sedaya upaya mencari apa yang salah untuk kita menang. Lalu terjadilah permusuhan kerana kita berdebat untuk saling menjatuhkan bukan tolong menolong untuk saling menguatkan.

Lebih malang, dek kerana terlalu asyik dengan perdebatan kosong itu, kita lupa perkara-perkara wajib yg menjadi tuntutan. Menghina, mencaci, mengkeji sesama sendiri menghiasi perdebatan yg terang2 salah lagi bertentangan dengan hukum yg digariskan Allah.

Jadi, saya selaku orang yg duduk memerhatikan perbualan Pakcik bertiga itu tadi rasa terpanggil untuk mengeluarkan pendapat dan memberi nasihat. Mungkin ada yg tak suka, tapi ini pendapat saya. Jika tak suka abaikan sahaja.

Kedai kopi (Facebook, Twitter dan Blog) boleh menjadi tempat berkongsi segala macam benda untuk dicerita. Masing2 boleh memberikan komen sendiri, namun jgn terlalu taksub berdebat hingga lupa untuk beradab ketika berinteraksi.

Debat dibuat untuk selesaikan masalah, bukan mencari siapa betul. siapa yg salah... Jadi kurangkan masa berbalah, lebih baik banyakkan masa untuk bekerja, berusaha dan berubah... Dengan itu, Insya-Allah umat kita akan jadi terbilang dan gagah.

~Peace!


This is what we need.. Yes!

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jejak Kasih